Oireet, juurisyyt ja ratkaisut

Oireet, juurisyyt ja ratkaisut

posted in: Mallit | 0

On monia tapoja työstää erilaisia haasteellisia tilanteita. Joskus riittää, että katsotaan vain tulevaan ja luodaan perustaa uudelle. Joskus keskitytään poistamaan oireet, mutta usein ne palaavat, jos itse juurisyytä ei ole hoidettu.

Helppo esimerkki erilaisten tilanteiden työstämistavoista on puutarhan hoito.

Kun perustan kukkapenkkiä uuteen puhtaaseen paikkaan, jossa pystyn pohjustamaan kukkapenkin pohjan aluskankaalla, lisäämään uuden mullan ja istuttamaan kukat, työ on helppoa. Haasteellisempaa on vanhan ja jo rikkaruohottuneen kukkapenkin kanssa. Voin repiä pois maan pinnalta rikkaruohoja, mutta ne kyllä kasvavat aina takaisin, jos en saa kokonaan pois kasvin juurta. Joskus täytyy myllätä koko penkki, ottaa pois kukat juurineen, poistaa vanha multa ja rikkaruohot, tehdä uusi pohja ja istuttaa kukat uuteen multaan. Joskus voi jättää vanhan kukkapenkin ennalleen, tai antaa sille uusiokäytön kompostina. Harmi vain, jos kukkapenkki sattuu olemaan pihan paraatipaikalla.

Kun haluan vanhan rikkaruohottuneen kukkapenkkini pitää kauniina, silloin on parasta keskittyä kitkemään ja saamaan nimenomaan rikkaruohot juurineen pois. Jos yritän pitää kukkapenkkini hyvänä ilman rikkaruohojen juurien poistamista, ne palaavat ja kiusaavat minua jatkuvasti eivätkä mahdollista kukkapenkin parhainta mahdollista kukoistamista.

Lähes aina olemassa oleva tilanne vaikuttaa siihen, millä tavalla asiaa kannattaa työstää.  Välillä on paras tapa päästä eteenpäin ratkaisukeskeisillä menetelmillä. Joskus hetken helpotuksen riittäessä hoidetaan pikapaikoilla pois akuutit oireet. Pysyviä ja kestäviä muutoksia tehdessä on hyvä löytää ja poistaa juurisyyt ja sitten rakentaa uusia ja hedelmällisiä ratkaisuja puhtaalle alustalle.

Systeemisellä konstellaatiomenetelmällä pystymme usein pääsemään kiinni juurisyihin nopeasti.

Systeemiseen perhe- ja organisaatiokonstellaatio menetelmään kouluttautumiseni kautta olen löytänyt omassa elämässäni käyttäytymismallieni taustoista juurisyitä, joiden olemassa oloa en ollut koskaan aiemmin ymmärtänyt. Ne olivat täysin tiedostamattomia. Näiden asioiden läpieläminen, ymmärrys ja hyväksyntä vasta ovat auttaneet päästämään irti näistä asioista ja luomaan pohjaa uudenlaisille mahdollisuuksille elämässäni.

Jossain kohtaa prosessia minua yritettiin coachata katsomaan nopeammin tulevaisuuteen. Koin silloin närkästystä; tulevaan katsominen siinä kohdassa oli mahdotonta ja väkinäistä. Kun sitten elin ajan kanssa menneet tapahtumat läpi, asiat alkoivat hiljaa korjaantua itsekseen, uudet ideat pulppusivat ja aiemmin mahdottomasta tuli mahdollista.

Coachauksia ja työnohjauksia tehdessäni käytän luontevasti sekä ratkaisukeskeistä että juurisyihin pureutuvaa systeemistä työskentelytapaa. Kun havaitsen, että asiakkaan tilanteessa on mitä todennäköisimmin erilaisia juurisyitä taustalla, painotan työskentelyä systeemiseen suuntaan. Asiakkaan löytäessä juurisyynsä, ymmärtäessä niiden vaikutus ja merkitys nykyisessä tilanteessa, uudet ratkaisut saavat vahvan ja kestävän pohjan tulevaisuuteen.

Kun systeemisen näkökulman kautta katsotaan haasteellisia tilanteita – niitä rikkaruohottuneita kukkapenkkejä – ei keskitytä oireiden ratkomiseen tai uuden rakentamiseen vanhan päälle, vaan haetaan ensin niitä juurisyitä, jotka tuovat pintaan erilaisia ja toistuvia oireita. Samojen oireiden toistuminen uudelleen ja uudelleen on hyvä vihje siihen, milloin juurisyitä on paikallaan hakea. Nimenomaan juurisyiden löytyminen tervehdyttää parhaiten haasteelliset tilanteet.